Tomas Borgå – stark porträttör och chefredaktör

Han har jobbat som städare på obduktionen i Lund, ansvarat för idrottsutbildningar för personliga tränare, jobbat som rektor på en skola i Stockholm, pluggat anatomi, fysiologi och idrottsmedicin på universitetet. Idag är Tomas Borgå chefredaktör på STARK Magasin, en träningstidning som han äger tillsammans med bland andra Martin Lindberg – den dansante brottaren.

Under tiden som Tomas Borgå arbetade som rektor började han skriva artiklar om hälsa. Trots att titeln som rektor tilltalade, saknade han liv och rörelse och gillade inte att gömma sig bakom pärmar och skrivbord. Han kände inte att han gjorde nytta där.

– När jag fattade att det här med att skriva och driva tidning var mycket roligare än mitt ”daytime job”, bytte jag bransch och började köra tidningarna på heltid, säger Tomas Borgå.

Tidningsvärlden lockade; han blev biten av dynamiken i mediebranschen och intresserad av människorna i den.

– Att intervjua är kul. Att skriva älskar jag. Men det roligaste med mitt jobb är nog branschen i stort. Media alltså. I alla färger och former. Och inte minst, personerna som jobbar inom branschen, säger Tomas Borgå.

Tidningarna; i plural. Han är involverad i ett antal.

– Jag gör några andra tidningar på uppdrag. En för simförbundet och en för fotbollsförbundet också, berättar Tomas. Och så har jag ett hemligt tidningsprojekt på gång.

Tomas är också engagerad i tidningen Gate Report, i vilken han bland annat gör personliga porträtt på intressanta och framstående människor. Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Stakka Bo, Anders Wall, Roger Akelius och många andra har blivit intervjuade av och fotograferade tillsammans med Tomas. Porträtten han själv skriver är djupgående och personliga. På frågan om hur han får folk att berätta så mycket om sig själva, säger han:

– Anledningen till att jag får veta mycket är nog att jag inte snokar och ifrågasätter. Jag frågar och diskuterar, säger Tomas. Och kanske även att jag kan sitta en hel intervju utan att använda mig av en enda av de frågor jag förberett om diskussionen fungerar.

Han minns särskilt mötet med Anders Wall.

– Jag var en av de första som fick en riktigt omfattande intervju med Anders Wall för ett antal år sedan. När han – tio minuter in i intervjun – lutade sig bak i stolen, log och sa “det här är riktigt roligt, nu kör vi” så fick jag chans att titta in bakom affärsmannen, se Anders själv, säger Tomas Borgå.

Tomas Borgå har inget till övers för reptiljournalistik. Journalistik handlar om annat än att ställa människor mot väggen och skapa rubriker.

– Media för mig handlar om mycket mer än att gräva fram skit à la Janne Josefsson eller sensationsjournalistik à la kvällspressen, säger Tomas Borgå. För mig handlar det om information om stort och smått, om att göra allt du skriver om intressant – och om att dela kunskap.

Det är ingen slump att Tomas Borgå är chefredaktör för just STARK magasin. Han är hyggligt stark själv. Och det syns.

– Träning är och har alltid varit ett stort intresse, så det sysslar jag med varje dag i någon form, berättar Tomas. Sedan kostar det tid att driva eget, vilket gör att det finns perioder då hela min vakna tid kretsar kring jobbet, då det inte finns något ”annars”.

Tomas tränar så mycket han kan och får utlopp för sin passion mycket tack vare jobbet.

– Jag började simma i tidig ålder, sen blev det handboll från skolålder ungefär. Strax innan tonåren kom kampsporten in i bilden. Egentligen så vet jag inget annat än att “man tränar”. Det är en vanesak och ett behov. Ju hårdare desto bättre, säger Tomas.

Intresset för kroppen – anatomi och fysiologi – väcktes när han jobbade som städare på obduktionen i Lund.

Då var han ungefär 15 år.

– Jag satt i timmar och lyssnade på obducenter och andra som snackade dödsorsaker och samband. Jag blev helt uppslukad. Inte av döden, den fanns där hela tiden, utan uppslukad av kroppens funktioner, berättar Tomas.

Om framtiden säger han att det viktigaste för honom är att fortsätta jobba med det han gillar.

– Framtiden – när det gäller media – är en anpassning till teknik och efterfrågan. Jag borde svara att jag vill ”bygga en stor mediekoncern”, säger Tomas. Men intressen kan ändra sig. Om ett år kanske det lockar mer att åka till Australien och dra igång en fårfarm. Då kommer jag jobba på att få det att bli verklighet och funka!

Tomas Borgå, den starke tidningsmannen

Snabba fakta

Ålder: 37 år
Familj: Sambon Petra och bulldoggen Bosse
Utbildning: Utbildad lärare, idrott & engelska åk 4-9, samt en fil.kand i marknadskommunikation (DIHR)
Personer som inspirerar: Mina föräldrar, några 80-tals hårdrockare och de flesta entreprenörer.
Bor: Kungsholmen, Stockholm
Gillar mest: Leva-hänga-knega-skratta, lugnet efter stormen och sköna typer.
Tycker illa om: Inskränkthet och ordet normal.
Favoritsysselsättning: Att vara mitt i en lång, lång skidbacke.
Gör om fem år: Mina tidningar finns kvar, men jag kunde inte svara på den här frågan för fem år sedan och jag kan inte svara på den nu. (Bra svar) ☺

Fotograf: Andreas Lönngren Widell

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: